Önfejlesztés lépései – segítek elindulni az úton!

 

“Önbizalmad és magabiztosságod minden egyes alkalommal nő, amikor sikeresen kiállsz magadért.”
Doreen Virtue

Szereted magad? Becsülöd, értékeled magad eléggé? Van elég önbizalmad? Boldog vagy?
Magabiztosan tudsz kommunikálni? Hiszel és bízol magadban? Fejleszted magad?

Ezek a legfontosabb kérdések az életben, melyekre ha NEM-mel válaszolsz: biztos, hogy dolgod van velük és el kell indulnod az önfejlesztés útján.

Az helyes önbizalom mindennek az alapja

 

Gyermekkorunkban sokszor elveszítjük az önbizalmunkat, sajnos szinte minden embernek vannak az önértékelésével problémái. Néha sokkal pesszimistábban látjuk magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk.Hajlamosak vagyunk a mások által ránk vetített elvárásoknak túlzottan megfelelni, és ha ez nem sikerül, akkor csalódunk magunkban és az önbizalmunk is megcsappan.Bármennyire is szeretnéd kikerülni a témát, ha meg akarod oldani, bele kell menned.

Önbizalommal, önfejlesztéssel a sikerért. Az önfejlesztés a sikered kulcsaÖnbizalommal, önfejlesztéssel a sikerért. Az önfejlesztés a sikered kulcsa.

Számos olyan gondolatunk, érzésünk, azaz hitrendszerünk, tévhitünk van, hogy „nem vagyok elég jó”; „én ezt nem érdemlem meg”; „nem vagyok elég szép/magas/szőke/barna/diplomás/fiatal/tapasztalt…..” „úgysem jön össze, mert az sem sikerült” „szerencsétlen vagyok” és még hosszan sorolhatnám. Ezekről lehet, hogy nem is tudsz, mert mélyen a tudattalanban rejtőznek, de minden alkalommal, amikor egy új helyzetben vagy, bekapcsolnak ezek a mondatok, és ezek hatására nem úgy éled az életed, ahogy igazán szeretnéd.

 

Az önbizalomhiány nagyon sok betegség alapja is (pl. alkoholizmus, asztma, bulémia, candida, női betegségek, férfi betegségek, súlyproblémák, gerincproblémák, gyomorproblémák, szorongás). Ezenkívül még kommunikációs problémákhoz és a teljesítmény csökkenéshez is vezethet (pl. munkahelyi problémák).
Gondold végig, és nézd meg hányszor történt meg ez veled az életed folyamán!

 

Miért olyan fontos az erős önbizalom és az önfejlesztés?

Ha magabiztosabbá válunk, akkor sikeresebbek leszünk az életünk minden területén. Miért nem jó, ha nem vagyunk jóban magunkkal, és nem értékeljük magunkat? Ha nem szeretjük magunkat, másokat sem tudunk szeretni. Követelőzőek, elégedetlenek és visszautasítóak leszünk.
Aki nem szereti önmagát, a partnerét sem tudja igazán, és a párjának sem engedi meg, hogy őt szeresse – ezzel pedig előre van vetítve a párkapcsolat jövője.

Egy önmagát nem szerető, nem tisztelő szülő milyen példát mutat gyermekének? Ha a helytelen önbecsülés, önértékelés nincs kezelve, akkor a probléma, a negatív énkép jobban elmélyül, ahelyett, hogy javulna az idő előrehaladtával. Ezen csak tudatosan lehet segíteni, ha feltárjuk az önszeretet hiányának okait, kiinduló pontjait. A Theta Healing és Life coaching technika segítségével a jelenleg ismert technikák közül a leggyorsabban lehet megtenni mindezt, és egy pozitív folyamatot indíthatunk el a megoldás irányába.
Ehhez azonban mindenkinek magának kell megtennie az első lépést önmagáért.

Jó ha tudod, hogy az egészséges énkép, az önbecsülés, az önértékelés, az önfejlesztés és az önszeretet elengedhetetlen alapjai a sikernek, a boldog párkapcsolatnak és a nyugodt, harmonikus életnek.

Mi az alacsony önbecsülés és önértékelés 16 biztos jele?

 1. Nem szeretjük magunkat.
 2. Nem szeretünk másokat.
 3. Követelőzőek vagyunk.
 4. Elégedetlenek vagyunk.
 5. Visszautasítóak vagyunk.
 6. Vádaskodunk – másokat okolunk a személyes problémáinkért.
 7. Visszahúzódó magatartást mutatunk.
 8. Függőségekbe menekülünk.
 9. Tökéletességre törekszünk.
 10. Megítélünk másokat.
 11. Bűntudatot érzünk.
 12. Elnyomjuk az érzelmeinket.
 13. Másokkal hasonlítjuk össze magunkat.
 14. Versengünk másokkal.
 15. Hazudozunk mind magunknak, mind másoknak.
 16. Képtelenek vagyunk a megbocsájtásra.
A helyes út megtalálásának kulcsa önfejlesztés!

A helyes út megtalálásának kulcsa önfejlesztés!

 

Az önbecsülésünk problémáit okozhatják:

 • óvodai traumák
 • iskolai kudarcok (testnevelés óra, dolgozatok, felelés)
 • szülők döntöttek helyettünk (iskola, szakkör stb)
 • párkapcsolati kudarcok

A helyes önbizalom és a magabiztosság szinte mindennek az alapja.

Milyen területeket érint?

 • Párkapcsolat
 • Kommunikáció
 • Munkahelyi teljesítmény
 • Énkép és önértékelés

A helyes önbecsülés, önfejlesztés olyan, mint egy jó befektetés önmagadba.
A legjobb hosszú távú és a legjobban kifizetődő befektetés, hiszen hatással van életed minden területére az, hogy milyen szinten van. Ha hiszel magadban, akkor a környezeted is így fog rád reagálni.

Ezt sok mai felnőttnek tanulnia kell, mivel a magyar társadalomra a poroszos oktatási rendszer volt jellemző az elmúlt évtizedekben, vagyis értékek helyett a hibákra fókuszált, míg a nyugati országokban motiválták, bátorították az iskolában a gyermekeket. Sokunknak az önbizalmunkat is most, felnőttkorban kell felépítenünk, és megszoknunk, ha dicséretet kapunk.

Amikor támogató környezet vesz körül, akik bíznak benned, akkor is többet tudsz magadból kihozni, ha kevesebb az önbizalmad. Amikor viszont lehúzó környezet vesz körül, akkor megcsappan az amúgy is kevés önbizalmad, vagyis a benned rejlő képességek csekély százalékát fogod kihozni a saját teljesítményedből.
A helyes önbizalom +30%-ot ad hozzá a teljesítményhez.
Érdemes fejlesztened az önbizalmad, bárhol is állsz most!

Gondolj bele, hol tartaszmost és add hozzá ezt az arányt!

Hol tartanál az életedben, ha hinnél, bíznál magadban és helyesen értékelnéd önmagadat?

Az önfejlesztés eszközei

Az önfejlesztés eszközei

Az önfejlesztés alapjai

Hány párkapcsolatod fulladt kudarcba, mert meg se próbáltad, addig halogattad az ismerkedést vagy az érzéseid feltárását, amíg más beelőzött? Hány munkalehetőséget happoltak el az orrod elől?
Hányszor nem kaptál fizetésemelést, mert nem mertél szólni a főnöknek?
Mi történik, ha elkezdesz foglalkozni az önbizalmad növelésével?

Amikor helyes az önbizalmad, akkor tudsz nemet mondani a méltatlan helyzetekre. Amikor helyes az önbizalmad a testtartásod is változik, kiegyenesedsz. A görnyedt váll, a behúzott nyak az alacsony önbizalom jele.
Amikor ezen változtatsz, a gerincproblémák is enyhülnek!

Amikor elkezdesz foglalkozni az önbizalmad növelésével, és fejleszted magad, az egészséged jobb lesz, a stressz és a megfelelési kényszerből, az önértékelési problémákból fakadó betegségek nagy valószínűséggel el fognak kerülni. Jobb lesz a kapcsolatod magaddal, sokkal jobb kisugárzással fogsz rendelkezni és többet fogsz mosolyogni, több pozitív élményed lesz. Bátrabban mersz majd élni, ismerkedni, utazni, új élményeket gyűjteni.

Az önfejlesztés receptje

 1. Szeresd önmagad, éld az életet!
 2. Szeresd magad akkor is, ha hibázol!
 3. Mentesítsd magad az alól, hogy bünteted magad, vagy mindig csak saját magadban keresed a hibát! A lehetséges konfliktusok és kudarc élmények nem csak rólad szólnak. A másik fél, a környezet is szerepet játszik benne. Minden helyzet akkor oldódik meg jól, ha minden szereplő pozitív megoldásokkal van a történetben.
 4. Vedd sorra a hibáidat és nézd meg, hogy volt-e jobb megoldási lehetőséged abban a szituációban! Egy-egy döntési helyzetre utólag jövünk rá, hogy lett volna jobb megoldás. Ami fontos: akkor amikor döntöttél, valószínűleg csak azt a döntési lehetőséget láttad jónak. Tehát akkor az volt a maximum, amit kihozhattál belőle.
 5. Vizsgáld meg az életed egy-egy fontosabb pontját: párkapcsolat, munka, család. Figyeld meg, hogy miben változtál az utolsó rossz döntésed óta.
 6. Figyeld meg, mennyiben más a személyiséged, mint néhány éve vagy hónapja! Vedd észre mennyit profitáltál azokból a helyzetekből, melyet eddig kudarcnak éltél meg!

 

Minden találkozás egy lehetőség a változásra. Vannak akik elvesznek az életünkből (önbizalom, magabiztosság, önszeretet hiánya) és vannak, akik hozzátesznek. Ha elég erő van benned a negatív élményeket is hasznodra tudod fordítani.

Ahogy én tapasztalom, sokan azért kezdenek el foglalkozni önmagukkal (tanfolyam, meditáció, önfejlesztés), mert egy rossz párkapcsolat, nem megfelelő munka vagy sokszor egy megjelenő betegség van az életükben.

Mikor megyünk orvoshoz? Amikor már fáj. Mikor kezdünk változtatni az életünkön? Amikor már úgy érezzük megfulladunk és nem bírjuk tovább. Ezek a katalizátor pontok. Amikor elkezdünk változtatni.
Elindulunk megismerni önmagunkat. Elindulunk egy felfedező úton, hogy a végén megismerjük, hogy kik is vagyunk mi valójában. Sokan ennek az útnak valamelyik pontján haladnak éppen. Azonban nem kell megvárni egy ilyen katalizátor pontot, elkezdheted az önfejlesztést akkor is, amikor minden rendben – így megelőzöd későbbi problémák kialakulásának lehetőségét, és még azelőtt megoldod őket, mielőtt kialakulhattak volna!
Ezt hívják prevenciónak, megelőzésnek, aminek én nagy híve és szorgalmazója vagyok.

Mi kell a képzeletbeli batyudba?

Sok-sok szeretet önmagad felé!

Mikor szereted önmagad, felismered az értékeidet és őszintén beismered a hiányzó tulajdonságaidat, akkor már majdnem készen állsz arra, hogy beengedd a szeretetet másoktól.

A hiányzó érzelmeken érdemes dolgozni. Mikor elkezdesz fejleszteni a kommunikációdon, változik a viselkedésed is. Magabiztosabb leszel, és nem a másiktól várod, hogy “megmentsen.”

Nézd meg, hány olyan kapcsolat van, ahol nincs egyensúly! Az egyik túl sok szeretetet ad, amit a másik nem tud befogadni: mi van akkor, ha ilyen kapcsolatban vagy? Ez a sztori nem rólad szól! Ne te adj kevesebb szeretetet, ne te adj le a minőségből! Ezen érdemes dolgozni, hogy benned harmónia legyen. Amennyiben te ebben a helyzetben jól érzed magad, akkor rendben van, viszont ha egy picit is nehezedre esik hazamenni a párodhoz, bemenni dolgozni, akkor megértél a változtatásra.

Fejleszd önmagad, hogy másokon segíthess!

Sok esetben nehéz végignézni, hogy akik közel állnak hozzád, nem biztos, hogy a számukra legmegfelelőbb módon élik az életüket. Te látod, ő nem. Hogyan tudsz neki segíteni?

Motiválod a példáddal anélkül, hogy hagyod, más hangulata lehúzzon! Éled az életed, és teszel a vágyaid megvalósításáért! Találd meg a legjobb utat!

Amit tegyél:

 • Bízz önmagadban!
 • Szeresd önmagadat!
 • Menj az általad legjobbnak tartott úton!
 • Örülj az életnek és élvezd a MOST pillanatait!

Szeretnél jobban elmélyedni a témában és elkezdeni fejleszteni magad?

Írd meg, miben szeretnél fejlődni az info@theta-otthon.hu email címre vagy regisztrálj a hasznos információkért a heti levekre és küldjük Neked a hasznos tudást e-mailben!

Megjelent az Önbizalom erősítő online workshopunk, melyről információkat az info@theta-otthon.hu email címen kérhetsz.

Egyéni konzultáció keretein belül csak Veled foglalkozom, ha szeretnél időpontot egyeztetni, kérlek írj az info@theta-otthon.hu email címre és akár élőben, akár skype-on sok szeretettel várlak!

Theta Healing Alaptanfolyamon és a Life coaching tanfolyamon elsajátíthatod az önbizalom erősítés hogyanját. Részletekért kattints most!

Segítek haladni az utadon!

Szép napot!

Kolozsi Mariann

 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close