Az érzelmi intelligencia az, amikor a szívünkre hallgatunk.

Sokan ma betegek, stresszesek, feszültek. Nem tudnak jól kommunikálni és boldogtalanok. Nem jó a párkapcsolatuk, nem elégedettek a munkájukkal.

Életminőség, elégedettség érzés – a boldog élet fokmérői, jelzői. Sokaknál hiányzik.

Érzelmeid uralása, kontrollálása – az érzelmi intelligenciád mutatója.

Kitartás, lelkesedés, önértékelés, motiváció fenntartása – mind az EQ részei.

William James, a Harvard Egyetem tanára azt mondta egyszer, hogy az átlagember rejtett szellemi képességeinek csak tíz százalékát fejleszti ki.

Az érzelmi intelligencia egy készség, amely segít, hogy felismerjük, megnevezzük és megfelelőképpen ki tudjuk fejezni az érzelmeinket.

Ezután pedig kezelni tudjuk,irányítani tudjuk az érzelmeinket, és mivel az érzelmeink hatással vannak a gondolatainkra és a cselekedeteinkre is, használjuk fel a belőlük származó információkat a lehető legjobb döntés meghozatalához.

A szakmai tudás szociális készségek nélkül maximum fél siker.

A szakmai és magánéleti siker azon is múlik, hogyan kommunikálsz, milyen módon tudsz kapcsolódni másokkal, miképpen fejezed ki az érzelmeid, gondolataid, elvárásaid.

Ehhez elengedhetetlen, hogy az érzelmi és társas intelligencia készségeket használd, ezek hiányában a kapcsolataid sikertelenségre vannak utalva.

Alap érzelmeknek azokat az érzelmeket nevezzük, melyek a kutatások szerint megfigyelhetőek szinte valamennyi, egymástól független kultúrában.

Ez a tudás elengedhetetlen, ha szeretnél jól boldogulni az életben, a kapcsolataidban és a munkádban.

A sikeres kapcsolatok, munkahelyi és a boldog párkapcsolat alapjait, hogyan-ját tartalmazza az érzelmi intelligencia. A hogyan működj jól? kérdésre tudja megadni a választ, ha fejleszted magad ezen a területen.

Érzelmi intelligencia és hatékonyság

Stephen Neale amerikai pszichológus szerint a teljesítmény nagyban függ az érzelmi intelligenciától.

Az érzelmi intelligencia nem csak egy felkapott elmélet: valóban létezik és rendkívül fontos szerepet tölt be az életünkben.

Az érzelmi intelligencia fejlesztésével és segítségével egy sokkal sikeresebb, boldogabb és hatékonyabb életet alakíthatsz ki saját magad számára.

Amerikai tudósok egy felmérés során megállapították, hogy a siker képlete nem az, amit régen hittünk, hogy 80% értelmi intelligencia és 20 % érzelmi intelligencia.

Pont fordítva van!

Rájöttek, hogy bármennyire nagy tudású, okos ember lehetsz, ha nem tudsz megfelelően viselkedni, jól kommunikálni és beilleszkedni és együttműködni az emberekkel, akikkel együtt dolgozol, borítékolva van a sikertelenséged.

Felismerték, hogy ezzel szemben azok, akik jó kommunikációs és szociális érzékkel vannak megáldva, remekül tudnak új kapcsolatokat kialakítani és fenntartani, remekül tudnak csapatként, együttműködően dolgozni, sokkal többre viszik és sikeresebbek, mint okosabb társaik.

A lényeg: a siker képlete a következő: 20% értelmi intelligencia + 80% érzelmi intelligencia.

Ezt jó tudni és szem előtt tartani!

Nézzük meg, milyen előnyökkel jár, ha fejleszted az érzelmi intelligenciád!

– jobb személyes kapcsolatok
– jobb kapcsolat saját magaddal
– hatékonyabb kommunikáció másokkal
– erősebb empatikus készségek
– hitelesség növekedése
– több tisztelet mások irányából
– jobb karrierlehetőségek
– magabiztosabb változás kezelés
– kevesebb hatalmi játszma a munkahelyen
– pozitívabb és magabiztosabb gondolkodás
– kevesebb stressz
– növekvő kreativitás
– saját hibáinkból történő tanulás képességének fejlődése

Mondjuk ki nyíltan már az elején: ha fejleszted az érzelmi intelligenciád, akkor a teljesítményed is növekedni fog.

Az érzelmi intelligencia nem csupán egy csomagnyi ködös, érzelgős gondolatból áll, amelyekről jó olvasni, vagy jó személyesen megélni egy tréningen, ám amikor visszatérünk a mindennapokra, a munkahelyünkre, akkor semmi nem történik és nem változik.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése nem kevés időt vesz igénybe, gyakorolni kell szorgalmasan, ám tartós viselkedésbeli változásokat okoz, javítja a munka és személyes kapcsolatainkat az életünkben és magunkkal és másokkal sokkal harmonikusabb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb kapcsolatot tesz lehetővé.

Miért nem fejleszti magát mindenki önmaga legjobb verziójává?

Ha mindannyian lényegében ugyanolyan aggyal, többé-kevésbé hasonló adottságokkal és a kiválóságra való potenciális képességgel születtünk, akkor mi az oka, hogy a történelem során csak kevés ember tudott kitűnni és kiaknázni ezeket a lehetőségeket?

Robert Greene

Az általános magyarázat egy Mozart vagy egy Leonardo da Vinci estében a velünk született tehetség. Mi egyébre vezethetnénk vissza lenyűgöző teljesítményüket, hacsak nem valami velük született adottságra?

Ám gyerekek ezrei és ezrei mutatnak kivételes tehetséget és ügyességet valamilyen téren, és mégis viszonylag kevesen érnek el közülük bármit is, miközben azok, akik fiatalon kevésbé remekelnek, gyakran sokkal többre viszik.

A természet adta tehetség vagy magas IQ nem magyarázat a jövőbeli teljesítményekre!

A kulcs az érzelmi intelligenciában, és annak fejlettségében keresendő!

Elismert tudósok, kutatók egybehangzó véleménye, hogy sokáig téves feltevést követtek: az IQ fejlesztés a legfontosabb. Rájöttek, ahogy korábbi posztban már idéztem, hogy az érzelmi intelligenciánk fejlettsége határozza meg munkánk, magánéletünk és végső soron életünk beteljesülését, sikerét.

Megéri fejleszteni, igaz?

Már rég megdőlt az a berögzült feltevés, hogy az életben akkor leszel sikeres, ha az IQ-d magas, ha jó jegyeket hozol az iskolából és kitűnő vagy.

Ma már egyre többen felismerik, hogy akkor lehetnek boldogok, egészségesek és sikeresek az életben, ha megtanulják kezelni az érzéseiket, javítanak a kommunikációjukon, ezáltal javulnak emberi kapcsolataik is, ami az egészségükre is jótékony hatással lesz. Ha elsajátítják a stresszkezelés módszertanát, és érzelmeik megfelelő kezelésével megelőzik a kialakuló esetleges betegségeket, azzal lényegében megteremtik saját maguk számára a hosszú, boldog, kiegyensúlyozott és elégedett élet lehetőségét.

Egyre több ember ismeri fel ennek a logikának az igazságát. Örülök hogy most már –ennek a cikknek az olvasásával – te is ismered ezeket a gondolatokat!

Bízom benne hogy nem csak megismered ezeket a gondolatokat, hanem aktívan elkezded Te is alkalmazni az érzelmi intelligencia tudását, és elkezded fejleszteni magad, hogy megteremthesd magad számára az a nyugodt, boldog életet amire mindig is vágytál!

Ne sikeres ember akarj lenni, hanem értékes!

Az érzelmi intelligencia egyre fontosabb a mai világban: szakértők szerint azok sikeresebbek és boldogabbak a munkájukban és a magánéletükben a mai világban, akik folyamatosan fejlesztik az érzelmi intelligenciájukat.

De mit is jelent az érzelmi intelligencia?

Az érzelmi intelligencia a képességek azon fajtája, ami a saját és mások érzelmeinek felismerésével, tudatosításával, kezelésével és pozitív befolyásolásával kapcsolatos.

Ide tartozik többek között a szeretetnyelvek és az érzelmek ismerete és helyes használata is. Szeretnéd fejleszteni az érzelmi intelligenciád, szeretnéd felismerni a szeretteidé és a körülötted élők szeretetnyelvét, és szeretnél végre igazi meghitt, bensőséges, mély és igaz kapcsolatokat kialakítani?

Hogyan tudsz jól szeretni?

Hogyan tudod jól kifejezni és kommunikálni az érzéseid, és hogyan tudod mások érzéseit is jól felismerni?

Ezek olyan készségek, melyek fejleszthetők!

Ha fejleszted az érzelmi intelligenciád, ezeken a területeken is egyre jobb lehetsz!

Add meg esélyt Te is magadnak, és válj kivételes személyiséggé!

Rengeteg energiánkat emészti fel érzelmeink kezelése, különösen munkahelyünkön, de sokaknak személyes kapcsolataikban is.

Mégis érzelmeink határozzák meg a lényünk esszenciáját és azt is, hogy mit vagyunk képesek elérni az életünkben és hogyan tudjuk megvalósítani a céljaink.

Az érzelmek tagadásának időszaka a múlté, hiszen megdőlt az az elmélet, hogy a döntések meghozatalához kizárólag hűvös észre van szükség.

Az érzelmekből származó információk hiányában – ezt kísérletek igazolják – nem lennél képes döntéseket hozni.

Az érzelmeid kezelése és az érzelmeid által közvetített információk felhasználása segíthet neked, hogy a legjobbat hozz ki minden helyzetből, és megtanulj együtt élni az érzelmeid hullámzásával és jól reagálni rájuk.

Szerintem az adja a legtöbb energiát és az igazi boldogságot, ha rájössz: ki vagy, és milyen életet szeretnél élni, és teszel is érte! Egy nap, ami csak rólad és az érzelmi intelligenciád fejlesztéséről szól, hogy végre elindulj az úton, vagy ha már úton vagy, nagyobb sebességbe kapcsolj!
Tudtad, hogy egy amerikai felmérés szerint a sikerhez csupán 20%-ban járul hozzá az IQ (értelmi intelligencia hányados) és a fennmaradó 80%-ban a siker az érzelmi intelligencia (EQ – emotional quotient) függvénye?

Kolozsi Mariann

Mi az önfejlesztés?

Nagyon fontos, hogy egy folyamat! Nem egy egy másodperces történtet. Hosszú, kitartó hónapok/ évek munkája.

Különböző technikákat tudunk felhasználni az önfejlesztésünk kibontakoztatásában.

A cél: azzá a személyiséggé válni az önfejlesztés segítségével, akivé mindig is válni akartál.

Alapvetően mindenki egy boldog, kiegyensúlyozott, sikeres életet szeretne felépíteni, ahol minden rendben van az életében.

Különböző életterületeink vannak – ezeket tudod javítani, harmóniába hozni az önfejlesztés segítségével.

Én azt gondolom, nagyon fontos, hogy folyamatosan fejlesszük magunkat, ez a boldog és sikeres élet alapja és kulcsa.

Az önfejlesztés alapja, hogy mélyíted az önismereted, ezáltal megismered saját magad. Van egy biztos tudásod magadról, arról, hogy te ki vagy, milyen ember vagy. Elfogadod a képességeidet, a tehetségeidet, az értékeket, a kincseket, melyeket az önismeret hosszú útján felismersz magadban.

Mindannyiunkban rejtett kincsek vannak, melyeket feltárhatunk az önismeretünk mélyítésével.

A személyiséged fejleszthető! Mindenkinek fejleszthető a személyisége – mindannyian csiszolatlan gyémántok vagyunk, és egyre jobbá és jobbá válhatunk a folyamatos önfejlesztés által.

Ezzel nem kell egyetérteni, ez az én tapasztalatom.

Mindenki jobbá válhat, csak idő, energia, fókuszált munka és folyamatos önfejlesztés szükséges hozzá – én ezt látom.

Az, hogy mit hozol ki magadból, az egyedül rajtad múlik!

Én abban tudok neked segíteni, hogy elindulj az úton, hogy lásd, hogyan érdemes csinálni, milyen témákon érdemes dolgoznod hogy minél gyorsabban elérd a kitűzött céljaid.

Győzd le a 21. század alattomos életedet megkeserítő mindennapi szörnyetegeit: a depressziót, a magányt, az idegességet és a szorongást!

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

George Eliot

Ez az idézet az egyik fő vezérfonalam.

Soha. Nem. Késő!
-elkezdeni élni
-dönteni, hogy másképp élsz
– elkezdeni valami újat
– fejlődni, változni és változtatni

Merj elkezdeni fejlődni! Tanulj! Fejleszd magad!

Hozd ki magadból a legjobb éned!

Mire vársz még?

Az idő megy, kezdd el most, ne várj még hónapokat, éveket, majd akkor, ha……….
közben eltelik a fél élet.

Kezdd el most. Indulj el az álmaid után!

Kolozsi Mariann

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close