A MAI MAGYAR NŐ
 Problémák és megoldások egy mai magyar nő életében egy reprezentatív felmérés és saját tapasztalataink alapján
Milyenek a magyar nők?

A pénzkeresés, a gyermeknevelés, a környezetnek való megfelelés, az én-idő összeegyeztetése kihívások elé állít kortól függetlenül minden nőt hazánkban is. Nagyok az elvárások a mai nők számára mind a környezettől, a családtól, a társadalomtól és sajnos saját maguktól is.

Szeretnének megfelelni minden szerepükben, szeretnének jól teljesíteni dolgozó nőként, feleségként, anyaként, gyermekként és barátként is. Ezen kívül tanulhat, így diákként, akár sportolóként vagy önkéntesként.

Rengeteg szerep, mely számtalan feladattal és sokszor összeegyeztethetetlennek tűnő programokkal nyomasztják a nőket nap mint nap.

Ennek mi a következménye hosszú távon?

www.theta-otthon.hu

Fáradékonyság, ingerlékenység, stressz, majd szorongás és az ezekből kialakuló betegségek. A belső nyugalom elvesztése, ezzel a nő egészség is veszélyzónába kerül, hiszen nincs idő a kikapcsolódásra, pihenésre, önmagára, ne adj isten a semmittevésre.

A fáradtságtól, ingerlékenységtől a nők kapcsolatai is sérülnek: hiszen nem tud olyan nyugodt és kiegyensúlyozott lenni. Lelkiismeret furdalás, bűntudat nehezítheti meg a hölgyek életét az éppen be nem fejezett projektek és feladatok miatt bármit is tesznek éppen.

Ez hosszú távon a munkahelyi és magánéleti kapcsolatai rovására mehet, és ez is lehet az oka annak, hogy oly sokan küzdenek manapság az egyedülléttel, vagy lett vége ideje korán párkapcsolatuknak, házasságuknak.

Gyermekeikkel sem tudnak annyi időt és olyan minőségű időt együtt tölteni, (sem a párjukkal) amennyit szeretnének, és a több helyről jövő állandó nyomás lassan felőrli a még igen erős szervezetű nők idegrendszerét is.

Elgondolkodtál már valaha, vajon miért van ilyen sok ciszta, mióma, rák, meddőség és különböző nőgyógyászati betegségek éppen most, a 21.században, mikor éppen most van a legtöbb orvosi megoldás a betegségekre?

Tapasztalataim alapján úgy látom, a fent leírtak miatt is.
Mert a nők lelke sérül, lázad, és ha másra nem figyel, akkora a szervezet meghúzza a vészcsengőt és jelez: ennyi elég, ne tovább, ez az életvitel nem jó! Azonban sokan nem hallgatnak a vészjelzésekre sem, és csak későn, vagy soha nem foglalkoznak az intő jelekkel.
De ne rohanjunk ennyire előre, és nézzük meg mit tehetünk ma, 21. századi nőként azért, hogy megelőzzük ezeket a problémákat, vagy ha már kialakultak és fennállnak, hogyan tudjuk a lehető legrövidebb idő alatt megoldani őket?
Nézzük meg a Coca-Cola Magyarország reprezentatív közvélemény kutatása alapján, milyen eredményekre jutottak. A kutatás 2017-ben készült, tehát friss adatokat nézhetünk most át, és országosan reprezentatív volt. A 18-49 éves nők problémáit és vágyait vizsgálta a mai Magyarországon. /Marketinginfo 2017.06.06./
Szerintem nagyon érdekes információkra tehetünk szert ebből a kutatásból.
Saját munkám alapján is elmondhatom, hogy több száz nővel vagyok kapcsolatban a közösen végzett munka során az évek alatt, és emiatt nekem is van egy rálátásom a társadalmi problémákra. A Központban megforduló hölgyek átlagéletkora ugyanúgy 18- 90 éves korig skálázható, tehát nem egy szűk réteg tapasztalataival és problémáival találkozom és foglalkozom, hanem széles a korosztálybeli eloszlás.
Lássuk a 2017-es kutatás eredményeit!
A mai magyar nőket a következő kihívások érik fontossági sorrendben a Coca-Cola Magyarország reprezentatív közvélemény kutatása alapján ma:
-túlterheltség
-munkakeresés kisgyermekes nőként
-munka és gyermeknevelés összeegyeztetése
www.theta-otthon.hu

A túlterheltség a stressz általános ma a magyar nők körében.
A fenti gondolatmenetet továbbgondolva véleményem szerint tisztán látható, hogy a legégetőbb probléma ma nőként (természetesen férfiként is, de ez a kutatás most a nőkről szólt, és az ő problémáikat mérte fel) egyértelműen a túlterheltség. Ez pedig a fent leírtak alapján előre látható forgatókönyvet hoz magával – hacsak nem válunk tudatossá, vesszük észre a jeleket, és változtatunk még időben, amikor még “minden rendben.”

Tapasztalatim szerint sajnos még mindig kevesebb a tudatosan előre gondolkodók köre, akik már akkor megkeresnek minket, amikor még “semmi gond nincs.” Tehát a megelőzésre fókuszálnak, és tudják, hogy jobb a problémákat még a kialakulásuk előtt megoldani.
Egy egyszerű példa erre: senki sem szeret fogorvoshoz járni, de ha évente/félévente felkeresed a fogorvosod ellenőrzés céljából, láthatóan kevesebb problémád lesz a fogaiddal a jövőben. Egyrészt mert kiemelten figyelsz rájuk, hiszen tudod, hogy mész kontrollra, másrészt ha éppen elkezdődött valami, mivel rendszeresen figyelsz rájuk, még a probléma kialakulásának elején meg tudjátok oldani azt, és nem kell egy nagyobb és költségesebb, és tegyük hozzá fájdalmasabb állapotot megvárni és orvosolni.

Ugyanakkor sokan vannak ma is, akik csak akkor kérnek időpontot a fogorvoshoz, amikor már nagyon fáj a foguk, és otthon a házi patikával nem tudják megoldani a problémát. Ekkor viszont már biztos hogy nagyobb a gond, és többe is fog kerülni mind időben, mind pénzben, mind fájdalomban és energiában.

Mindenki saját maga dönthet a saját életéről, a problémái megoldásáról és arról, hogy mikor megy fogorvoshoz 😉

Én személy szerint a folyamatos önismeret fejlesztésben, önfejlesztésben látom a megoldást. Mert ha időről időre célzottan foglalkozom saját magammal és az életemmel, akkor nem tudnak kialakulni nagy problémák. Mindig egy picit alakítok az iránytűmön, így nem tud nagy kilengés történni.

Ezt a saját életemben is megfigyeltem, hogy sikeresen működik, és a hozzánk fordulók életében is ezt látom – folyamatosan számolnak be a sikereikről, akivel hosszú távon együtt dolgozunk, azoknál gyönyörűen látszódnak a változások. De itt fél- egy évről, sokszor évekről beszélünk – attól függően honnan indulunk, és mennyi problémát, életterületet szeretne az illető helyes mederbe terelni. Itt a helyesen természetesen a számára megfelelőt értem, ami őt boldoggá és elégedetté teszi.

Persze ha nem foglalkozom magammal, a belső tartalmaimmal, az életemmel, akkor lehet csak akkor veszem észre ha gond van, amikor már “nekimentem” valaminek. Ilyenkor szoktak betegséggel, válással, munkahely elvesztéssel, otthon elvesztéssel vagy családban előforduló betegségekkel felkeresni bennünket.

www.theta-otthon.hu

Visszatérve a tanulmányra: túlterheltség általános probléma a magyar nők körében (a megkérdezettek 45 százaléka érzi ezt nagyon nagy, további 30 százalékuk pedig nagy problémának).

A túlterheltség egyik kézzel fogható oka a felmérés szerint a megkérdezettek között, hogy a 18-30 éves generáció 54%-a jellemzően dolgozik hétvégén vagy ünnepnapokon. A harmincas generáció 35%-a, míg a negyvenes generációnak csupán a 30%-a.

Ez természetesen hatással van a stressz szintjükre, a testi-lelki pihentségük vagy kimerültségük szintjére is. Zárójelben jegyzem meg, hogy tekintsünk egy kicsit messzebb, és meglátjuk ennek hatásait a párkapcsolatokra, a családi és baráti kapcsolatok fenntartásának nehézségeire és a gyermekvállalási kedv és lehetőségek megváltozására. Ebből is látszódik véleményem, hogy a probléma összetett.

A mai magyar nőknek kevés a szabadidejük, így kevesebb idejük marad regenerációra, pihenésre, alvásra, kikapcsolódásra, tanulásra, önfejlesztésre, sportra, orvoshoz menni, a családi és a baráti kapcsolatokat ápolni.

Érdekes volt szembesülni azzal, hogy a kutatásban részt vett nők nagyon nagy százaléka az anyaságot és a háztartási munkát második műszaknak élik meg. A felmérés ezen része megint sok mindent elárul a mai magyar nő mindennapjairól és problémáiról.

Nagyon sokan érzik úgy, hogy nem vállalhatnak gyermeket, mert akkor nem fognak munkát találni utána. Még többen pedig addig halogatják a gyermekvállalást, amíg valamilyen oknál fogva már nem tudnak gyermeket vállalni (nincs párjuk, éppen nőgyógyászati problémájuk van, stb)

www.theta-otthon.hu

Ezek a kérdések és az ezekkel járó bizonytalanság érzés, kétség, félelem érzések is hozzájárulnak a stressz és a meddőségi problémák kialakulásához.

A meddőséggel hozzánk forduló nők nagy százalékánál is hasonló kérdések okoznak gondot – ez egybecseng a felmérésben adott válaszokkal.
Praxisunkban a petevezeték elzáródás, ciszta, mióma, rák és spontán vetélés is a stresszből, megfelelési kényszerből fakadó lelki problémákra vezethető vissza sok esetben.
Tapasztalataink szerint mindenkinek meg kell fogalmaznia saját maga számára: milyen nő szeretne lenni?
A történelem során a női minőségek is különbözőek voltak, és ma is azok.
Nézzük csak az elmúlt 100 évet mennyit változott a világ!
A dédanyáink, nagymamáink még otthon maradtak és gyermeket neveltek jellemzően. Nagymamáink, anyáink már dolgoztak a társadalomban, és mellette gyermeket neveltek. Anyánk, nagynénénk dolgozott a 1980-90-es években, sokszor két munkahelyen, is és mellette gyermeket nevelt.
A mai 30-40-es korosztálynak  még a klasszikus anyai minta is példa volt, amikor az édesanya csak a gyermekeit nevelte, és már ott volt a másik minta is, amikor az édesanya a gyermekeket is nevelte és visszament dolgozni a régi munkahelyére. Ez a korosztály persze sok sérülést hozhat gyermekkorból “nem látta anyukát, alig volt otthon, sokat dolgozott, fáradt volt.”
Ez a mai nőknek a saját életében eldöntendő kérdéseket vet fel. Illetve azt is el kell dönteni, ő milyen édesanya szeretne lenni:
Milyen a jó anya?
Lehet-e jó anya?
Mikor érdemes gyermeket vállalni?
Megteremteni a karriert és utána?
Vagy mint anyáink: korán szülni és később dolgozni?
Otthon tudok-e maradni a gyermekemmel, és ha igen meddig?
Visszavesznek-e a régi munkahelyemre, vagy kezdjek el munkát keresni?
www.theta-otthon.hu
Egyben a jövőtől való félelem is megjelenik:
Megtartom-e a kivívott pozíciómat?
Nem lép-e valaki a helyemre?
Lesz-e munkám?
Mi van ha leépítenek?
Hogyan marad idő a családra?
Hol leszek én?
Lesz-e időm magamra?

Ezek pont elég negatív energiájú gondolatok ahhoz, és bőven elég félelem társul hozzájuk, hogy probléma legyen a gyermekvállalás, vagy sikertelen legyen a beültetés.

 

Miért? Mert a nő önmagában vívódik! Kétségei vannak a jelenét és jövőjét illetően.
Nincs harmóniában, nincs békében és fél. Nem érzi magát biztonságban, így viszont megfoganni sem tud olyan egyszerűen.Sok nő nem meri kimondani, ha ő a gyermeknevelés mellett a karrierjében is teljesnek éli meg magát. Vagy akár gyermekvállalás nélkül csak a hivatásában szeretne kiteljesedni.
Mert úgy gondolja a társadalom szemében elvárás a gyermek.
Mi a te gondolatod és véleményed?
A Te számodra ki a jó nő?
Te milyen életet szeretnél megteremti magadnak és hogyan?
Rosszabb vagy-e akkor, ha úgy döntöttél, hogy 40-es nőként még nincs saját családod, vagy így alakult?
Elítél és véleményt alkot a környezeted?
Ilyenkor mit teszel?

Védekezel és hízol, vagy ciszták és miómák alakulnak és növekednek  benned a gyermek helyett hogy “megfelelj” az elvárásoknak? Sajnos több hozzánk fordulónál ezt tapasztaltuk az évek során.

A probléma a lelkünkben van. Vívódunk önmagunkkal, sokszor versengünk a környezetünkkel.
Stressz és megfelelési kényszer munkálkodik bennünk. Harcolunk, vívódunk és keressük a helyünket.

Hasonlítjuk magunkat más nőkhöz, anyánkkal, a barátnőinkkel, az ismerősökkel akik máshogy élik meg a nőiességüket.

Közben nem tudjuk melyik a helyes út számunkra, nem érezzük jól magunkat, aláássuk saját önbecsülésünket, majd egészségünket és kapcsolatainkat is az állandó bizonytalansággal és bizonyítási vággyal.

Van megoldás!
Kezdd el megismerni önmagad, fedezd fel a nőiességed, fejleszd magad! Tanuld meg kezelni a stresszt, a társadalmi és családi elvárásokat, akár a saját elvárásaidat! Sajátítsd el a jó kommunikáció alapjait és óvd az egészséged.
Így sokkal egészségesebben, boldogabban és teljesebben nézhetsz a jövőbe és azzal a biztos tudattal, hogy tudod milyen nővé szeretnél válni, és hogyan szeretnéd élni az életed!
Egyedül rajtad múlik, te ki szeretnél lenni, milyen nővé szeretnél válni!
Fontos, hogy nőként oldjuk a blokkokat, elengedjük a sérüléseinket és negatív megéléseket, hogy egészségesebb és teljesebb női minőségben élhessük az életet!
Cél, hogy a női teremtő energiái, a kreativitás és a női harmónia ismét a mindennapjaid része legyen!
Légy nő, légy vidám és boldog, harmonikus!

Nőnapi különleges női szerepeket harmonizáló workshopunk a fentiek megoldására és harmóniába hozására született meg, és  március 8-án este 18-20 között tartjuk élőben a Központban.

 

A workshopon megbeszéljük a cikkben szereplő témákat, feldolgozzuk őket, és mindenki saját maga számára megoldást találhat az este során saját nőiességének harmonikusabb megélésére, és arra, hogy hogyan tudja az életében fellelhető szerepeit kiegyensúlyozottabban megélni.

A workshop felvételét otthonod kényelmében is feldolgozhatod, megrendelés után küldjük Számodra.
Figyelmedbe ajánljuk még a férfi-női energiákat harmonizáló online workshopunkat, melyben a férfi-női energiákat hozzuk harmóniába.
Március 22-én a teljes szervezetet harmonizáló csakra harmonizáló workshopot tartunk ugyanígy 18-20 óra között. Fókuszunkban a szakrális (szex) csakra lesz a tavaszi napforduló teremtő energiáit figyelembe véve. Bármilyen párkapcsolati, nőiességgel kapcsolatos lelki vagy szervi problémád, elakadásod van, nem megy a teremtés, különleges lehetőség a blokkok feloldására ez az este. Előképzettség egyik programhoz sem szükséges.
Ezen kívül az alaptanfolyamon elsajátíthatod azokat a stresszkezelési és érzelem feldolgozási technikákat, melyekkel saját magadnak rendbe tudod tenni nemcsak a lelked, de az érzéseid is. Ha az önmunkát jobban szereted, vagy szeretsz saját magadon egyedül dolgozni, akkor ezt a lehetőséget javaslom. Most még kedvezményt is igénybe tudsz venni, és két hét múlva velünk tarthatsz ezen a csodálatos önismereti utazáson.
Szeretettel várunk, fejlődj tovább!
Kolozsi Mariann és Tumbász Hédi
A cikk szerzői jogvédelem alatt áll.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close